De Sprong

Nieuwe school slurpt minder ruimte op, Wanroij krijgt er ook nog minstens 30 huizen bij

WANROIJ – Vlak bij basisschool en kinderopvang De Sprong in Wanroij verrijzen 30 tot 45 nieuwbouwwoningen. Frank Hermans 24-09-21, 07:06 ( Bron de Gelderlander)

De huidige school gaat tegen de grond en wordt herbouwd, maar op een kleiner oppervlak. De nieuwe huizen komen op de grond die daarbij vrijkomt. De gemeente Sint Anthonis gebruikt de opbrengst van de woningbouw deels om de nieuwe school te betalen.

Dat zeggen wethouders Rob Poel (onderwijs) en Wouter Bollen (ruimtelijke ordening) van Sint Anthonis. De gemeente is grondeigenaar en daarmee kartrekker van de dorpsvernieuwing.

Na vijftig jaar toe aan vervanging

Het precieze aantal woningen dat er komt aan het Lindenplein, hangt onder meer samen met of er meer of minder sociale dan wel koopwoningen worden gebouwd. De school met een kleine tweehonderd leerlingen is vijftig jaar oud en daarmee toe aan vervanging. 

,,We voldoen niet meer aan de moderne eisen van duurzaamheid. We hebben bijvoorbeeld geen zonnepanelen, de ventilatie kan beter”, zegt bestuurder Monique Donders van Optimus Primair Onderwijs over de noodzaak tot nieuwbouw. ,,Het huidige gebouw is traditioneel ingericht. Met een nieuw gebouw zijn we weer verzekerd van toekomstbestendig onderwijs.” 

Land van Cuijk

De huidige school staat voor een derde leeg. Het verouderde pand is gebouwd in een u-vorm. Met een andere vorm kan bouwruimte worden gewonnen. Donders: ,,Mogelijk gaan we ook de lucht in, maar het is nog te vroeg om hier iets over te kunnen zeggen. Er zijn nog geen bouwtekeningen. Eerst moeten de nieuwe gemeente Land van Cuijk en provincie definitief akkoord gaan. Dan kunnen we verder kijken.” 

Onduidelijk is nog op welke termijn de nieuwbouw gerealiseerd kan worden. Kinderopvang zit al een nieuw gedeelte, net als een bibliotheek. Donders: ,,Dat zal naar verwachting allemaal blijven staan.” De rest van het gebouw zal in delen worden gesloopt. Omdat dit in fases gebeurt en intussen nieuwbouw wordt opgetrokken, is de hoop dat de school doorlopend open kan blijven.