Weer een half jaar overlast op de N602

SINT ANTHONIS – Het komend half jaar zal er weer overlast zijn op de N602 tussen Wanroij en Sint Anthonis. Weer zullen er van tijd tot tijd omleidingen zijn. Het gaat nu om wat restanten van de opknap en de nodige herstelwerkzaamheden van de doorgaande weg tussen de rotonde bij Erica in Sint Hubert en de turborotonde in Sint Anthonis. 

De Gelderlander Herman Wissink 21-04-21, 07:00

  • Daarmee lijkt het einde van de werkzaamheden aan de weg eindelijk in zicht. Precies drie jaar geleden werd begonnen aan de reconstructie die te boek staat als het grootste wegenproject in de gemeente Sint Anthonis

Kerst vorig jaar

Het totaal vernieuwde wegvak werd vlak voor kerst vorig jaar al opengesteld. In de wetenschap dat er nog wat werk gedaan moest worden. Maandag wordt in Sint Anthonis en Ledeacker begonnen met de werkzaamheden. Op een aantal plekken in zowel de Breestraat als in de Dokter Verbeecklaan moet de gloednieuwe klinkerbestrating in de rijbaan of fietsstrook vervangen worden. 

En bij de afslag De Taverne wordt nog een betonnen plint met daarin het opschrift ‘Sint Anthonis’ geplaatst. Bij drie oversteekplaatsen wordt signalering aangebracht. Voetgangers kunnen daar straks zelf met een drukknop de Led-verlichting bedienen.

Toplaag

Als in Sint Anthonis en Ledeacker alle zogenoemde restpunten zijn afgewerkt, wacht in het centrum van Wanroij medio juni de grootste klus: het herstel van de rijbaan.  In Wanroij zijn problemen met de geluidsreducerende toplaag van de klinkers die er zijn gebruikt. Al snel werd duidelijk dat schilfers van die laag loslieten. 

Als in, naar verwachting, oktober de werkzaamheden zijn afgerond, komt er een einde aan een project vol hobbels en tegenslagen. Begin 2016 werden de eerste plannen gemaakt voor de reconstructie van de weg die in 2009 door de provincie aan de gemeente werd overgedragen. 

Jubelend

In maart  2018 tekende de toenmalige wethouder Ingrid Voncken nog jubelend de contracten met de bedrijven die de reconstructie uit gingen voeren.  In april dat jaar werd begonnen en in oktober moest de 9,3 kilometer lange weg klaar zijn. Vijf miljoen euro lag er klaar en daar kwam nog een 1,4 miljoen euro bij waarmee wensen van de inwoners van Wanroij, Ledeacker en Sint Anthonis vervuld konden worden. De dorpsraden van de drie dorpen werden betrokken bij de inrichting van de weg. 

Al na een maand werk aan de weg, werd gezegd dat de klus vier maanden langer zou duren. Februari 2019 werd de nieuwe opleverdatum. De aanleg van glasvezel werd als oorzaak genoemd. Dat kon door de vertraging tegelijkertijd. In oktober 2018 gooide de Wanroijse Werkgroep N602 het bijltje erbij neer en moesten er de nodige herstelgesprekken plaatsvinden.

Tachtig tekortkomingen

Weer een paar maanden later werd de einddatum bijgesteld naar november 2019. De reden deze keer: er kon zo rekening gehouden worden met de wensen van de bewoners, zei wethouder Huub Bellemakers destijds.  Begin 2019 werden er door de dorpsraad Wanroij al tachtig tekortkomingen geconstateerd. 

Half oktober 2019 bleek dat de werkzaamheden aan de weg drie miljoen euro duurder zouden worden. En weer een paar maanden werd er onderzoek gedaan naar wie voor die extra kosten moest opdraaien.  Vervolgens werd in augustus 2019 het werk uitgesteld omdat er een onderzoek moest komen naar de gebruikte klinkers in Wanroij. 

En een bericht uit april 2020: ‘Weg Sint Anthonis twee keer zo duur als gedacht’

Maar nu is dan het einde in zicht. Nog een half jaartje omleidingen.